Gymnastik

Musikken kom ind i kvindegymnastikken i 1930’erne, men først efter krigen blev den inddraget over hele linjen. I De Danske Gymnastikforeninger´s analer står 1956 som det første år, hvor musikledsagelse til herregymnastik er taget i brug. Det var i Sorø. Agnethe havde allerede 14 år gammel brudt med kommando-gymnastikken og introduceret musikledsagelse i Hundborg Gymnastikforening i 1948/49.

Agnethe 11 år.
Som noget nyt introducerer Agnethe musikledsagelse i gymnastik - sandsynligvis, fordi hun kunne. Takket været sit gehør udvikler Agnethe en enestående evne til at samstemme musik og bevægelser så intimt, at øvelserne bliver medrivende.

Selv begynder hun tidligt at gå til gymnastik i Hundborg Gymnastikforening. Senere som voksen dyrker hun Aerobic, der kommer til os fra USA i 70'erne. I 80'erne hedder det ofte Workout. 

Purung spiller hun til bal og folkedans. Med jazz-gymnastikkens indtog i 1960’erne nærmer gymnastikken sig dansen og Agnethe tager med kyshånd mod de nye strømninger og indfører dem i fritidsundervisningen.

Da Danmarks Radio engang i 70’erne stoppede med morgengymnastik, skrev Agnethe til daværende undervisningsminister Ritt Bjerregaard og argumenterede for at programmet blev genindført. Ritt Bjerregaard svarede, at det ville ske.

Hjemme indgår legemsøvelser som start på dagen. I perioder suppleres med tennis, løb og som pensionist med rosport i Skanderborg Roklub.

Hundborg Gymnastikforening

         1945. Agnethe forrest no. 2 fra venstre er 11 år, og yngste elev på holdet.
Kirsten Vestergaard og Ane Førgaard oplyser: Bageste række: 1 Marta, 2 Gerda Enevoldsen (fanebærer), 3 Rie Jørgensen, 4 Ida Larsen, ?, 6 Edith Mortensen (slagterkonen), ?, ?.
Midterste række : Gerda Bach Andersen, ?, ?, ?, Ester Mikkelsen, Sinne Vestergård.
Forreste række: 1 Anne Marie, 2 Agnethe Bach, 3 Grethe Jensen, 4 Karen Vestergård, 5 Rigmor Christensen gift med Jakob Christensen fra Stampe Mølle og 6 Ebba Jørgensen.
Sent fund viser også den del, der er klippet og revet af billedet ovenover. Hvem og hvorfor står hen.
Lederen står op til højre. Agnethe i den prikkede kjole har spillet til.
Muligvis ikke et Hundborg Hold - se mere under "Ane Førgaards overgangshypotese".
Billede: Lars Olav.  Navne: Ane Yde Dahl.   Gymnastikbillede ca. 1952 - 53.  Leder: Agnethe Bak.
 Bagerst fra venstre: 1. Anna (eller) Elin Bach P. 2. Stinne Rokkjær 3. Nannie Vangsgaard 4. Gerda Dahl 5. Ingelise Christiansen 6.Birthe Jensen 7. Oda Poulsen 8. Helga Rokkjær
Midterste række: 9. Bodil Hansen 10. Dagmar Andersen 11. Anne Marie Henriksen 12. Edel 13. Ellen Houe 14. Birthe Lassen
Forreste række: 15. Else Brund 16. Edith Dahl 17. Lillian Andersen 18. Nancy 19. Kirsten Vestergaard 20. Anne Marie Dahl
1955. Lene Marie Dahl. Ifølge min Svigerinde Ane Yde Dahl:
Bagerst fra venstre:1. Stinne Rokkjær (Thorhauge) 2. Helga Rokkjær 3. Ruth Bak (Thorvald Baks datter) 4. Ingelise Christiansen ( Jordmorder Trines datter) 5. Ellen Houe (Ulstrup) 6. Elin Bak Pedersen (Gartnerens datter) 7. Ane Yde Christensen (Dahl), [Ane Førgaard] 8. Agnete Bak (Leder). Midterst fra venstre: 9. Nannie Vangsgård ( Far Bestyrer Aldershvile) 10. Ebba Jørgensen 11. Birtha Jensen (Tømrer Marius Jensen datter) 12. Kirsten Vestergård (Andersen) 13. Rie Dahl (Anne Marie) 14. Anny (fra Østermølle) 15. Karen Vestergård ( Ny Råstrup). Forrest fra venstre: 16. Nanna Johansen. 17. Inge Magrethe Brun (Gl. Råstrup) 18. Lillian Andersen (Thadetoft) 19. ? 20. Ellen 21. Birthe Lassen
Dybdalsgave. Agnethe leder og akkompagnerer selv. Hendes storesøster Ruth er på fløjen.
Også Stinne, Elin, Ellen og Rie kan identificeres på billedet.
Vinter i Hundborg. Agnethe 16 år, leder og akkompagnerer til indendørs gymnastik.
Agnethe havde tre hold hver vinter fra 1950 til 1956.
Verner Sunesen, der selv har ledet gymnastik oplyser, at lederen fik 80 kr. per hold for en vinter.

Ane Førgaards overgangshypotese.

Da Ane ikke kan genkende en eneste på billedet med Agnethe i den prikkede kjole - altså ud over Agnethe - betvivler hun, det er et hold fra Hundborg Gymnastikforening. Det støttes af, at flaget ikke bærer foreningens navn, som tilfældet er med andre Hundborg hold. 

Ane siger videre: Jeg husker det, som noget specielt, at vi havde musik med. Min moster Karen Margrethe Jespersen var leder i mange år, da var der ingen musik til. Hun ledede under krigen, også Snoghøj gymnastik. Jeg har altid gået til gymnastik. Jeg tror musikken kom med Agnete. 

Efter hvad jeg kan se, er billedet [med Agnethe i den prikke kjole] taget på Sjørring Volde. Jeg kan huske en periode mellem ingen musik og musik til øvelserne, hvor pianisterne blev brugt flere steder. De var kun med de sidste gange før opvisningen og spillede til opvisningen flere steder ved samme opvisning. Min søster, som er ni år yngre end jeg, husker også, at man kun havde musik de sidste gange før opvisningen.

Om tyskertiden fortæller Ane til “Thy i Bevægelse”:

Tidsbillede. Da tyskerne kom til Hundborg i april 1940, skabte de store problemer for beboerne i byen, da de tog både skolens gymnastiksal og forsamlingshuset. Der var nu ingen steder for de unge at lave gymnastik. Ane Yde Dahl (f. 1938) kan huske sidste del af Besættelsen, andet har hun fået fortalt: Da der var en stor og aktiv gymnastikforening, fandt man på at låne amtsgymnastikforeningens store trægulv, som normalt blev brugt ved sommeropvisningen på Sjørring Volde. Det blev så af tømrer Thorvald Pedersen lagt ned i laden hos min far, Henry Christensen [Førgaard]. Man fik skaffet redskaber som hest, buk, plint og stor rullemåtte, men selv følgelig var det noget primitivt. Tilslutningen var imidlertid god. Jeg kan af billeder se, at der i 1944 var 31 små piger, 21 større piger og 29 voksne kvinder.

Min far havde en stor jernbolt, som han låste ladedøren med, da de tyske soldater gerne ville ind og se pigerne lave gymnastik, hvilket far absolut ikke ville tillade. Om sommeren var der sommerfest i Dybdalsgave. Der var lagt trægulv i Gryden, som vi kaldte den, så kunne publikum sidde på skrænterne at se på. Det var meget vigtigt i disse år, at man viste de rød-hvide farver. Småpigerne havde skiftevis røde og hvide sløjfer i håret; mens vi med fanen i spidsen sang »Vi er børn af sol og sommer« Festen begyndte altid med ringridning med masser af flotte ryttere og fint pyntede heste. Så var der gymnastik, tovtrækning mellem land og by, korsang, dilettant og folkedans. Det var en fest, som vi glædede os til hele året, og hvor vi også fik én af sommerens sjældne is til 15 eller 25 øre.

Verner Sunesen, som var med til gymnastik i laden hjemme hos Ane under krigen, husker også begyndelsen på denne måde. Han henviser til en bog “ Thy i bevægelse - Idræt i 100 år” - Link. Også Inger Rasmussen, Hundborg, konservatorieuddannet støtter hypotesen. Hun spillede selv til gymnastik første gang i Hurup 1953. Ingers bror, Jørgen Andersen fortæller til “Thy i Bevægelse”, hvorledes det begyndte efter krigen med musik til opvisningerne.

Verners anekdote:En vinterdag var Agnethe væltet med kælken omme i Dybdalsgave og slået knæet ret så slemt. Hver dag hentede jeg hende og trak hende i skole på min egen kælk, indtil hun var rask igen

Thisted Amts Gymnastikforening

I en lejlighedssang til hendes 50års dag lyder et vers således:

På Snoghøj man skolede hendes krop
til træning med en elitetrop.
Til Norge hun førte et hold afsted;
på dem mon hun tænkte, som ej var med?
Elitehold 1956. Karlene under ledelse af Chr. Yde og pigerne under ledelse af Agnethe.
Chr. Yde stod i spidsen for ikke færre end fem landsstævner.
Elitehold 1956 giver opvisninger i Skien (Thisteds venskabsby), Bergen og Haugesund.
Agnethe 22 år indkvarteret hos formanden for Haugesunds Gymnastikforening.
2006. Elitegymnaster fra Thisted Amts Gymnastikforening samlet til Jubilæumstræf.
Agnethe er no. 3 fra venstre. No. 4 er Verner Sunesen - også en flot gymnast fra Hundborg.

Landsstævne Odense 1954

I 22.-25. jul 1954 afholdtes det 13. Landsstævne i Odense med 13.000 deltagere. Det strækker sig over fire dage og tiltrækker et enormt antal tilskuere. Hundborg Gymnastikforening var stærkt repræsenteret.
22. juli 1954. Indmarch. Agnethe midt på fløjen. Der er 13.000 gymnaster fra hele landet.

1954. Landsstævne Opvisning. Agnethe midtfor på fløjen.
2000. Agnethe, 16 år som instruktør
for et kæmpehold i Skanderborg

Ældre i Bevægelse 1994-2010

Som pensionist tager Agnethe mod en lokal opfordring fra "Ældre i Bevægelse", der gerne vil have hende som frivillig instruktør. Foreningen kender hende fra hendes aktive deltagelse i Skanderborg Roklub. Det bliver til 16 aktive år som leder af et gymnastikhold, der nærmer sig 100 deltagere og det største nogensinde i byens historie. Det er hendes evne til at sammensætte musik og øvelser, der gør hendes gymnastik så medrivende. Agnethe startede som ung med at komponere klavermusik til øvelserne og sluttede med at komponere bevægelser til udvalgte musikstykker, der skulle være taktfaste og iørefaldende. I pauserne spiller hun til danske sange; ikke sært at deltagerantallet vokser og vokser og byens største hal må tages ind til formålet.

Horsens Folkeblad, 2000: … Ja, kom så! Armene skal svinges helt op til loftet.. Husk at bøje i knæene, når I bukker jer frem over. Ja, det er flot, rigtigt flot og igen... I konkurrence med båndoptageren, der spiller en tempofyldt country og western melodi, råber Agnethe Thomsen sine instruktioner ud over hallen på Niels Ebbesen Skolen. Også denne onsdag formiddag er ordene rettet til de ca. 70 pensionister, der uge efter uge møder op til et par timers gymnastik, dans, sang og socialt samvær. “Ældre i bevægelse" hedder det, ja, det tør siges. Der bliver gået til den og det selv om deltagernes dåbsattester afslører, at de allerfleste er et sted mellem 60 og 82 år. Iført praktisk træningstøj, står de ude på gulvet og svinger, strækker, vrider og ruller sig som en flok vårharer. Sveden springer, men lysten og glæden ved at bevæge sig og gøre gymnastik er tydelig. De ser faktisk ud til at nyde Instruktør Agnethe Thomsen (med ryggen til) styrer med kærlig og faglig hånd pensionisterne gennem en times gymnastik hver onsdag dag. (Foto: Morten Marboe)…

Den 66-årige instruktør, der har beskæftiget sig med gymnastik gennem et helt liv, véd med sikkerhed, hvad det er for muskler, som skal have en hjælpende hånd, når alderdommen melder sig. I en stiv klokketime herser hun med deltagerne, der villigt følger hendes mindste vink. Og anstrengelserne giver pote, får vi at vide i pausen, der tilbringes over en kop kaffe eller medbragt saftevand, inden det igen går løs med folkedans inde i hallen. 

Agnethe Thomsen indtager sin plads på scenen, hvorfra hun skal dirigere tropperne. Allerede inden Elvis Presly går i gang med »Falling in love with you....« på båndoptageren, er al snert af tvivl om Agnethe Thomsens kvalifikationer som »ny« instruktør fejet af banen. Gymnasterne er vilde med hende. 

Agnethe Thomsen overtager de godt opvarmede gymnaster. De næste 25 minutter bliver tempoet for alvor skruet i vejret, og der bliver taget ved.

Agnethe


De fleste unge piger har gået til gymnastik hos Nethe. I seks år fra 1950-1956 er hun delingsfører i Hundborg Gymnastikforening; hvert år med tre hold til ugentlig træning. De fleste har også fået syet tøj hos Agnethe. Hun driver systue sammen med storesøster Ruth - de første fire år som elev; derefter som udlært dameskrædder. En del har også taget klaverundervisning hos Agnethe. Og alle har gået til bal med hende ved klaveret. Hun er fjorten år, da hun er ude første gang som balpianist i Hundborg Trio. 

Nethe selv er ikke gammel, førend hun går til gymnastik. På det øverste gymnastikbillede er hun ikke mere end 11 år. Det er fra Dybdalsgave og der er ingen tyskere, så året må være 1945. I 1949/50 føler hun og foreningen, at hun er fuldt kapabel til at lede et gymnastikhold selv og året efter i 1951 får hun sit første delingsførerkursus på Snoghøj Gymnastikhøjskole. Fordi hun er så god til at sætte musik til øvelserne, forærer højskolen hende et gratis ophold året efter i 1952 mod at hun vil spille til træningen. Begge dele, gymnastik og musik får hun brug for i næstfølgende år, hvor hun optages på Støvring Højskole 1953 som både elev og lærerinde. Det er hos forstander Poul Grosbøll. Det er den Grosbøll, der 1980 bliver præst ved Thorsted og Hundborg Frimenigheder her i Thy. 

Efter seks år slutter hun som delingsfører i Hundborg Gymnastikforening med at lede et elitehold for Thisted Amts Gymnastikforening. De turnerer lande og riger rundt og 1. juli 1956 drager de på tourné i Norge. En tourné formidlet af venskabsbyerne Thisted og Skien. En begivenhed, der fejres 50 år senere.

Hanne

Når talen falder på Agnethe og gymnastik kan man ikke lade være med også at tænke på og nævne Hanne, vor sønnedatter. Hun er 14 år (2021); er lige begyndt på High School. Dels er hun Agnethes øjesten, har arvet hendes hoved og sind, spiller klaver som hende. Hun arver også sin farmors lange ben og atletiske skikkelse. Hun løber som en stormvind; hurtigere end nogen og så er hun ligeså skarp i hovedet. 

20. Nov. 2021. 1st Hanne Thomsen (827), Montgomery, first division III Champ 
27. Nov. 2021 vandt hun CIF-State Cross Country Championship.

Thomas

Hanne slægter sin storebror Thomas på. Han kan både løbe og springe. Hans styrke er forhindringsløb. På High School og College var han altid en sikker vinder.

Press Democrat; Thomas Thomsen: Full Speed Ahead 31. maj 2017 "Thomas Thomsen dominated the 110m high hurdles all season long, until he stumbled in the North Bay League preliminary meet. Only a scratch from another competitor allowed him to race on and this weekend he will compete in the CIF State Track and Field meet in Fresno for the first time."
Thomas Kirk Thomsen, Bachelor of Science (BS) in Computer Engineering, Santa Cruz University



Welcome to my world
Won't you come on in?
Miracles, I guess
Still happen now and then
Step into my heart
Leave your cares behind
Welcome to my world
Built with you in mind
Knock and the door will open
Seek and you will find
Ask and you'll be given
The key to this world of mine
I'll be waiting here
With my arms unfurled
Waiting just for you
Welcome to my world
Waiting just for you
Welcome to my world
Source: LyricFind
Songwriters: John Hathcock / Ray Winkler

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Agnethe

En Kæntring